Het Energie-Investeringsaftrek (EIA) Jaarverslag 2019 is gepubliceerd en daaruit blijkt dat Nederlandse bedrijven vorig jaar voor ruim € 1,7 miljard aan investeringen in energiebesparende maatregelen hebben gemeld. Dit leverde de organisaties maar liefst € 128 miljoen aan voordeel op. De energiebesparing die met deze investeringen behaald is, is vergelijkbaar met het jaarlijkse gasgebruik van maar liefst 358.000 huishoudens.
Resultaten 2019
De EIA is onderverdeeld in verschillende sectoren of thema’s: bedrijfsgebouwen, processen, industrie, transportmiddelen, duurzame energie, energiebalancering, energietransitie en energieadvies. In 2019 werden de meeste investeringen gedaan in de bedrijfsgebouwen, in bijvoorbeeld ledverlichtingsystemen, isolatie en warmtepompen. Daarna volgde investeringen om de industrie energiezuiniger te maken. Investeringen in het verduurzamen van transportmiddelen en land- en tuinbouw zijn daarentegen flink afgenomen in 2019.
Conclusies onderzoek PBL
PBL heeft in opdracht van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de EIA. Zij concluderen dat de EIA in vergelijking met andere subsidieregelingen een effectieve subsidie is:
“De energiebesparing per euro belastinggeld is hoog en de regeling draagt flink bij aan de bekendheid van nieuwe, efficiëntere technologie. Daarmee is de EIA ook een relatief goedkope manier om CO2 -uitstoot te verminderen.”
Ook blijkt dat de EIA de bekendheid en het vertrouwen in nieuwe schonere technologieën vergroot. Echter, PBL ziet ook dat er relatief veel (rond de 50%!) ‘free riders’ zijn: grote bedrijven die investeringen laten meeliften op de subsidie, terwijl zij zonder de subsidie ook geïnvesteerd zouden hebben in de schonere technologieën.
Toekomst van de EIA
PBL adviseert daarom om de Energielijst voortdurend actueel te houden en te blijven focussen op relatief kleine investeringen in energiebesparende maatregelen, om zo het meeliften te voorkomen.
Om ook bedrijven zonder winstoogmerk ook te stimuleren om te verduurzamen, zou de EIA meer toegankelijk gemaakt kunnen worden voor bedrijven zonder winstoogmerk en waarbij de kans op ‘free rider’-gedrag minder is. Daarnaast kan een flexibele afschrijving van de investering bijdragen aan meer effectiviteit van de regeling, aldus PBL.
Welke van deze adviezen overgenomen wordt in de regeling van 2021 is nog onduidelijk. Daar zal de Tweede Kamer eerst over in debat moeten. Eind 2020, begin 2021 zal hier meer duidelijkheid over zijn.
Wat is de Energie-InvesteringsAftrek?
De Energie Investeringsaftrek biedt ondernemers belastingvoordeel op investeringen in energiebesparende technieken. In 2020 ligt dit rendement op 11,25%. Zo wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat bedrijven aansporen om te verduurzamen en duurzaam te groeien. Daarmee wordt de energietransitie aangejaagd, wat essentieel is voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.
Wil je meer weten? Neem contact op met de auteur via Jan@ysubsidie.nl
5708 JZ Helmond
© Copyright Ysubsidie 2022 | Privacy | Algemene voorwaarden