Blogopmaak

Publicatie Energie- en Milieulijst 2021

Stan • 22 december 2020

De belangrijkste wijzigingen in MIA en EIA voor duurzame gebouwen op een rijtje

Aan het eind van ieder jaar publiceert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe Energielijst en een nieuwe Milieulijst voor het jaar erop. Deze twee lijsten beschrijven welke bedrijfsmiddelen in een bepaald jaar in aanmerking komen voor Energie- en Milieu-Investeringsaftrek (EIA en MIA). Op vrijdag 18 december en maandag 21 december jl. zijn de lijsten voor 2021 gepubliceerd. Voor bedrijven die in 2021 gaan investeren in bedrijfsmiddelen die te maken hebben met duurzaamheid is het slim om te onderzoeken of deze bedrijfsmiddelen in aanmerking komen voor EIA of MIA. Omdat de fiscale subsidie een percentage van de investering is, kan de absolute bijdrage bij grote investeringen fors oplopen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer er geïnvesteerd wordt in complete gebouwen of productie-installaties. 

 

Duurzame gebouwen

Al ruim 10 jaar is het mogelijk om voor gecertificeerde gebouwen (bijvoorbeeld BREEAM-NL en LEED) subsidie te krijgen. Sinds 2019 is daar ook de mogelijkheid bij gekomen voor investeringen in circulaire gebouwen. Voor 2021 zijn de omschrijvingen voor deze duurzaam gebouwen aangepast in de nieuwe Milieulijst. 

 

In 2019 en 2020 was was het erg lastig om subsidie te ontvangen voor duurzame gecertificeerde gebouwen. Dit kwam onder andere door de eisen voor een vegetatiedak, maar ook door eisen op het gebied van circulariteit. RVO heeft daarom de Milieulijst 2021 op een aantal punten aangepast:

 

  • De bedrijfsmiddelen voor duurzame gebouwen zijn dit jaar aangepast (D 6115 tot en met E 6130) als gevolg van het uitbrengen van nieuwe versies van de BREEAM, GPR en LEED BD+C certificeringsschema’s.
  • Waar in 2020 een vegetatiedak op een duurzaam industriegebouw nog vereist was, kunnen ondernemers in 2021 kiezen tussen combinaties van een vegetatiedak, gevelbegroeiing, witte dakbedekking en voorzieningen voor duurzame energieopwekking. RVO geeft hierover het volgende aan: "[...] de eis voor een vegetatiedak voor gebouwen met industriefunctie [stuitte] op grote bezwaren vanuit de markt. In 2021 zijn er daarom meerdere opties opgenomen voor een gebouw(deel) met een industriefunctie."
  • Daarnaast gelden er hogere maximale bedragen voor relatief kleine bedrijfsgebouwen. RVO: "Hiermee komt de Milieulijst 2021 tegemoet aan signalen uit de sector waaruit blijkt dat duurzaamheidsinvesteringen voor kleinere gebouwen in verhouding hoger zijn dan bij grotere bedrijfsgebouwen."
  • Circulaire gebouwen (bedrijfsmiddel G 6100 en verder) staan sinds 2019 op de Milieulijst, maar het blijkt in de praktijk een lastige categorie door de strikte gestelde eisen. Daarom zijn er voor 2021 nieuwe eisen opgesteld. RVO: "Uit de evaluatie van de eerste anderhalf jaar dat deze bedrijfsmiddelen op de Milieulijst stonden bleek dat één van de gestelde eisen te strikt was. Deze eis is daarom voor alle circulaire gebouwtypen op de Milieulijst 2021 komen te vervallen en vervangen door nieuwe eisen."


Het lijkt erop dat deze wijzigingen een positief effect gaan hebben op de subsidiemogelijkheden voor duurzaam bouwen. Dit is goed nieuws voor partijen die in 2021 willen investeren in duurzame gebouwen!


Duurzame bouwmaterialen

Naast bovenstaande aanpassingen zijn er ook steeds meer circulaire bouwmaterialen die zelfstandig in aanmerking komen voor MIA. Hierdoor wordt de subsidiepotentie van duurzame en circulaire bouwprojecten nog hoger.

 

"Het is goed om te zien dat RVO de feedback uit de markt verwerkt heeft in de nieuwe Milieulijst en dat er nu weer een werkbare systematiek ligt om door te gaan met het (ver)bouwen van duurzame gebouwen in Nederland."

Stan Mens - Ysubsidie


Onze expertise

Ysubsidie is expert in het mogelijk maken van duurzame projecten door het inzetten van de juiste subsidies voor onze klanten. Onze consultants met in totaal 25 jaar ervaring in subsidies, helpen onze klanten op een heldere, no nonsense manier om de beschikbare subsidies te benutten. In de afgelopen jaren zijn we bij tal van grote bouwprojecten betrokken geweest. Daarnaast zetten we ons in voor de dialoog tussen markt, certificerende partijen en overheden. We zetten onze kennis, ervaring en duurzaam hart in om de projecten van onze klanten mogelijk te maken.


Wil je meer weten? Neem contact op met de auteur via Stan@ysubsidie.nl

Deel dit artikel

Wil je vrijblijvend sparren met ons over dit onderwerp?

Wij zijn telefonisch beschikbaar 

van 9 tot 5.

Bel ons gerust! 

Voor vragen kun je via onderstaand e-mailadres contact met ons opnemen.

Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Onze laatste artikelen:

door Leoni 15 december 2021
Ver snel uw klimaatinnovatie met MOOI subsidie
Prinsjesdag nieuws
door Leoni 27 september 2021
Afgelopen dinsdag was het alweer de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Dat betekent dat er de nieuwe begroting bekend is gemaakt en daarmee ook (vooraankondigingen van) wijzigingen in het subsidiebeleid zijn aangekondigd. Het klimaat en duurzaamheid waren zoals verwacht weer belangrijke thema’s in de begrotingsplannen van aankomend jaar. In dit artikel lees je de aangekondigde plannen met betrekking tot subsidies voor duurzame projecten.
door Jan 21 september 2021
Door hoge elektriciteitsprijzen hebben ondernemers mogelijk te veel SDE+(+) subsidie ontvangen. De SDE++ is een regeling voor het exploiteren van CO2-reducerende maatregelen, zoals zonnepanelen, windturbines en technieken met betrekking tot hernieuwbare warmte. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit: het vergoedt het verschil tussen grijze en groene elektriciteit.
Share by: