Blogopmaak

Hoe zit het met stapelen (cumulatie) van subsidies voor SDE+ projecten?

Jan • 17 juni 2020

Subsidies ontvangen bij een SDE+ project, hoe zit dat?

De Nederlandse overheid zet al jaren fors in op het stimuleren van duurzame energie. Jaarlijks worden er miljarden euro’s subsidie gereserveerd voor projecten die op een hernieuwbare manier energie opwekken. Hernieuwbare energieprojecten kunnen vanaf 2020 aanspraak maken op de SDE++
.

Veel bedrijven die investeren in bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen maken gebruik van deze subsidie. Hoewel veel organisaties de regeling bij naam kennen en mogelijk ook wel eens een aanvraag hebben ingediend, weet men vaak niet dat er ook nog andere subsidies beschikbaar zijn voor hernieuwbare energieprojecten. 

“Ysubsidie wil duurzame projecten mogelijk maken door subsidies te koppelen aan projecten met een 
positieve impact op de wereld”

Vanuit Ysubsidie kijken we verder dan de meest voor de hand liggende regelingen. Vaak zijn er nog meer subsidies mogelijk. Echter, wanneer er sprake is van verschillende subsidies op eenzelfde project ontstaat er een risico op ongeoorloofde staatsteun. In de regelgeving omtrent de SDE+(+) wordt beschreven hoe om gegaan moet worden met “cumulatie van subsidies”.

Voorbeeldproject SDE+ en DEI+
Onlangs waren we betrokken bij een project waarbij er een vraagstuk rondom cumulatie van subsidies optrad. Een klant van Ysubsidie is bezig met de demonstratie van een innovatief zonnepark waardoor er naast SDE+ ook een DEI+ subsidie beschikbaar is. Om de DEI+ subsidie te kunnen benutten moest eerst het risico van over-subsidiëring, door gebruik te maken van beide regelingen, uitgesloten worden.  

We hebben aan de hand van de relevant wetgeving en regelgeving (onder andere Algemene Groepsvrijstellingsverordening ( AGVV ) en de SDE+ en DEI+ regelgeving) een scheiding aan kunnen brengen tussen de verschillende projectfasen: demonstratie versus exploitatie. Hierdoor kunnen beide subsidies worden benut met een minimaal risico op cumulatie.  We zien ook casussen voorbijkomen voor projecten waarbij SDE+ gecombineerd wordt met andere stimuleringsregelingen zoals EIA, MIA, interreg of OP-Zuid 4f. 

Dienstverlening Ysubsidie
Ysubsidie is expert op duurzaamheidssubsidies. Heb je een SDE+ beschikking en ben je benieuwd of er nog andere subsidies beschikbaar zijn? Heb je vragen over het stapelen van subsidies, of wil je gewoon sparren over wat de mogelijkheden zijn voor een duurzaam project? We gaan graag het gesprek met je aan!

Ysubsidie biedt haar diensten ook aan als “Whitelabel”. Hiermee helpen we andere (subsidie)adviesbureau ’s met detailvragen over duurzaamheidssubsidies. Zo delen we onze kennis en vergroten we onze impact op de wereld.

Meer weten? Neem contact op met de auteur via Jan@ysubsidie.nl

Deel dit artikel

Wil je vrijblijvend sparren met ons over dit onderwerp?

Wij zijn telefonisch beschikbaar 

van 9 tot 5.

Bel ons gerust! 

Voor vragen kun je via onderstaand e-mailadres contact met ons opnemen.

Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Onze laatste artikelen:

door Leoni 15 december 2021
Ver snel uw klimaatinnovatie met MOOI subsidie
Prinsjesdag nieuws
door Leoni 27 september 2021
Afgelopen dinsdag was het alweer de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Dat betekent dat er de nieuwe begroting bekend is gemaakt en daarmee ook (vooraankondigingen van) wijzigingen in het subsidiebeleid zijn aangekondigd. Het klimaat en duurzaamheid waren zoals verwacht weer belangrijke thema’s in de begrotingsplannen van aankomend jaar. In dit artikel lees je de aangekondigde plannen met betrekking tot subsidies voor duurzame projecten.
door Jan 21 september 2021
Door hoge elektriciteitsprijzen hebben ondernemers mogelijk te veel SDE+(+) subsidie ontvangen. De SDE++ is een regeling voor het exploiteren van CO2-reducerende maatregelen, zoals zonnepanelen, windturbines en technieken met betrekking tot hernieuwbare warmte. De hoogte van de subsidie is gekoppeld aan de gemiddelde marktwaarde voor elektriciteit: het vergoedt het verschil tussen grijze en groene elektriciteit.
Share by: